Hogeschool van Amsterdam

Wat als oma klaar is met het leven? MIC'er wint NTR Radioprijs

MIC-studente Marlies van den Bergh wint aanmoedingsprijs NTR Radioprijs 2017

4 sep 2017 17:29 | Afdeling Communicatie

Marlies van den Bergh, HvA-studente MIC (Media, Informatie en Communicatie), heeft dit weekend de aanmoedigingsprijs van de NTR Radioprijs 2017 gewonnen voor haar documentaire ‘Oma wil niet meer jarig zijn’. Marlies maakte de docu over haar eigen oma Mientje (81), die vreest hoe zij haar laatste levensdagen moet doorbrengen. Wat doe je als oma eigenlijk niet meer door wil, maar er weinig opties zijn?

“Ik durf het gewoon te zeggen hè. Als ik een dokter tegenkom: wilt u alsjeblieft dat en dat doen, dan heb ik het naar mijn zin gehad. Ik zou héél graag willen dat ik weg kon,” vertrouwt ‘oma’ met Brabants accent haar kleindochter Marlies toe.

Het is een fragment uit de radiodocumentaire Oma wil niet meer jarig zijn, die HvA-student Marlies van den Bergh in het laatste jaar van haar opleiding MIC maakte, voor de minor Radio. Tot haar eigen verbazing won zij hiermee de aanmoedingsprijs van de NTR Radioprijs 2017 voor jonge radiomakers uit Nederland en België.

De jury van de NTR Radioprijs prees de docu  vanwege “de vele mooie momenten, zonder dat het sentimenteel wordt”. Ook zei de jury dat Van den Bergh merkbaar minder begeleiding had gehad dan de andere kandidaten. Maar de jury merkte dat ze het mét de juiste begeleiding nog veel verder kan schoppen– vandaar de aanmoedigingsprijs.

Herkansing

Het toeval wil dat Marlies van den Bergh uitgerekend het vak Documentaires niet had gehaald, toen ze de minor Radio volgde. Ze moest dit vak nog inhalen aan het einde van haar studie- deze zomer is ze afgestudeerd. Ze besloot eerst haar scriptie af te maken, zodat ze zich daarna vol op de documentaire kon storten. “Het ging mij niet om de studiepunten. Ik wilde de docu maken over iets dat mij aan het hart ging,” zegt Marlies.

En dat was de aankomende verjaardag van haar oma Mientje.  Haar oma heeft al een heel leven lang pijn door onder andere reuma en artrose. Nu ze ook dement wordt, maakt 'oma' zich veel zorgen over het leven dat haar nog rest. Wat als ze straks helemaal niets meer weet, of niet kan aangeven hoeveel pijn ze heeft?

MArlies van den Bergh met de trofee, een robot, van de NTR Radioprijs in handen

Marlies van den Bergh, inmiddels afgestudeerd, met de award in handen. Foto: NTR Radioprijs

Wens

In Marlies’ docu is te horen hoe zij zelf met oma praat, die dingen vergeet. Zo weet ze niet meer wat er in de koelkast ligt. Tegelijk weet haar oma nog goed wat zij het liefst wil: een rustig einde. Ze heeft een ‘mooi leven’ gehad, maar ziet op tegen de dagen die komen. Dat zegt ze open en eerlijk tegen haar familie: “Ik vind jullie allemaal lief, misschien met een pilleke, ik zou twee of drie dagen ziek zijn. Dat is het.”

Marlies’ moeder en tante zijn ook in de documentaire te horen, als ze samen langs de huisarts gaan om de situatie te bespreken. Die blijkt niet welwillend- iets waar de familie begrip voor heeft. De weg die ze nog moeten volgen is lang.  Haar oma’s wens is voor Marlies nu het belangrijkst: “Toen ik aan deze docu begon, vond ik het moeilijkst dat ik mijn oma zou moeten missen. Inmiddels is het moeilijkst dat we zoveel van haar houden, maar haar niet kunnen helpen.”

Marlies zegt nooit verwacht te hebben dat ze de aanmoedigingsprijs, tegelijk de tweede prijs, zou winnen. Haar familie is naar haar zeggen ‘ontzettend trots’. Komende zondag gaat ze langs haar oma om het nieuws persoonlijk te vertellen.

De eerste prijs van de NTR Radioprijs 2017 ging naar de Belgische Lize Bonduelle.